Wetenschappelijk onderzoek

Op deze pagina vind u informatie over gynaecologisch oncologisch wetenschappelijk onderzoek in de regio Zuidwest Nederland voor vrouwen met eierstokkanker.

Huidige onderzoeken

Onderzoek naar nieuwe medicijnen, behandelmethoden en de geboden zorg zijn belangrijk voor de toekomst, om de zorg nog verder te verbeteren. Vaak kan deelname aan een bepaald onderzoek in meerdere ziekenhuizen worden aangeboden. Helaas vindt niet ieder onderzoek in elk ziekenhuis plaats. Dit kan betekenen dat u wordt doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. Wij willen benadrukken dat u niet verplicht bent om deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek.

Heeft u vragen of wilt u deelnemen aan onderzoek? Bespreek dit met uw gynaecoloog.

PlaComOv
In de PlaComOv studie wordt de waarde van een nieuw chirurgisch instrument –de PlasmaJet- vergeleken met de traditionele manier van het opereren bij uitgezaaide eierstokkanker. Met dit apparaat, kan men zeer kleine tumorplekjes behandelen zodat de tumor verdampt.

De primaire uitkomstmaat is het aantal complete debulkingen. Daarnaast wordt gekeken naar kwaliteit van leven, de noodzaak tot aanleggen van een stoma en kosteneffectiviteit.
Bron: ZonMW

Deze studie is gesloten, resultaten worden verwacht.

Biobanken
In een biobank wordt bloed en weefsel opgeslagen om toekomstige kankerbehandelingen te onderzoek en te verbeteren. Voor de landelijke biobank is de Archipelago en van het Erasmus MC de Gyn Onco Biobank.